Kosárlabda akadémiánk alapítója

Mindössze egyetlen magyar kosaras szerepelt a világ legerősebb bajnokságában, az NBA-ben. Akadémiánk alapítója, névadója, Dávid Kornél. A 107-szeres válogatott sportember Nagykanizsán született, 1971. október 22-én, aztán a fővárosba költöztek, már középiskolásként kitűnt társai közül, magasságával és persze ügyességével. Mindig elképesztő alázattal viseltetett a játék iránt, nem csak tudásának, akaratának és szorgalmának is köszönhette sikereit. Pályafutását 1987-ben kezdte, a Honvéd és a MALÉV együttesében is szerepelt, majd 2004-ben Székesfehérvárra, az Albacomphoz szerződött. Ekkor már egyértelműen a legjobb magyar kosárlabdázónak számított, a klub elnöke, Nagy Gábor, valamint a főszponzor első embere, Minárovits János mindent megtett, hogy a 206 centiméterre nőtt center a koronázó városi kék-fehéreket válassza. 

Leigazolása nagyban hozzájárul a későbbi sikerekhez, a bajnoki és kupagyőzelmekhez. Első, tengerentúli klubja a Chicago Bulls volt, majd pályára lépett a Cleveland Cavaliers, a Toronto Raptors és a Detroit Pistons együttesében, összesen 109 mérkőzésen jutott szóhoz a világ legjobbjai között az NBA-ben. Roppant sikeres, európai karrier következett, játszott a francai Strasbourgban, bajnok lett a litván Zalgiris Kaunassal, szerepelt a kontinens legjobbjának számító, az Euroligában ezüstéremig jutó Tau Vitóriában, sportolói pályafutását 2008-ban, a CB Gran Canariában fejezte be – egyre többbet bajlódott a derekával -, majd hazatelepült Fehérvárra. Itthon sportvezetőként, televíziós kommentátorként tevékenykedik, továbbá dolgozik az Egyesült Államokbeli óriáskluboknak is, a Cleveland Cavs és a Phoenix Suns után, az utóbbi években a Milwaukee Bucks játékosmegfigyelője, az európai, főként a környező, délszláv országok tehetségeit keresi és ajánlja a tengerentúli klubok figyelmébe. Két lánya van, Dominika és Maja. A közelmúltban kötött házasságot a Dunaújváros kézilabdázójával, a jobbszélsővel, Azari Fruzsinával. A hazai sportéletben jelenleg őket tartják az álompárnak.

Akadémiánk névadója nem titkolja, büszke a DKKA fejlődésére. 1999-ben mindössze 62 fiúval kezdte működését az akkoriban Dávid Kornél Kosársuli névre keresztelt egyesület.

– Komoly átalakuláson mentünk keresztül az utóbbi években, jelenleg 600 gyerekkel foglalkozunk, tehát a létszámot megtízszereztük. Amikor 17 évvel ezelőtt indultunk, az vezérelt bennünket, hogy minél több tehetséget adjunk az Albacomp felnőtt együttesének. Az NB I-es csapatoknak – érthető módon – minden korosztályban kellett csapatot indítania a korosztályos bajnokságokban, ebben igyekeztünk segíteni. A kosársuli indítása előtt megkerestük Nagy Gábort és Minárovits Jánost, akik mindenben segítettek, anyagi forrásokat biztosítottak. Azóta is mindenben segítenek, aktívan részt vesznek az azóta több átalakuláson átesett, immár DKKA néven működő kosársuli irányításában. 1999-ben édesapámmal és Milkovich Károllyal- utóbbi a menedzserem volt, egyengette utamat, sajnos már nincs közöttünk, néhány éve elhunyt – alapítottam a kosársulit. Valamint nagyon sokat köszönhettünk és köszönhetünk ma is Kiss Norbertnek és a város korábbi polgármesterének, Balsay Istvánnak, akik az indulás óta velünk vannak, részt vesznek a megbeszéléseken, kuratóriumi üléseken.

Dávid Kornél elmondta, az utóbbi három évben teljessé vált a DKKA keresztmetszete, lányok is csatlakoztak az akadémiához. A cél nem lehet más, mint minél több tehetség kinevelése az Alba Fehérvár felnőtt együttesének, valamint a magyar kosárlabdának. A női szakág felnőtt, női együttessel nem rendelkezik a legmagasabb osztályban, a DKKA legtehetségesebb játékosai a felnőtt, amatőr bajnokságban szerepelnek.

nyári táborok
Jelentkezz nyári táboraink egyikébe! Kattints a részletekért!