Gáll Tamás

„Nagyra törő terveink vannak.” – interjú Gáll Tamással

A Női Amatőr NB I-es szezon alapszakasza után, a három csoport első két helyezettje számára folytatódott csupán a szezon, így volt alkalmunk kikérdezni akadémiánk női szakágának vezetőjét, Gáll Tamást, miként értékeli az idényt, illetve az utánpótlás-csapatok helyzetéről is szó esett.

Véget ért a Női Amatőr NB I Fehér-csoportjának pontvadászata. Csapatunk a negyedik helyen zárt, hogyan foglalnád össze ezt a szezont?

Összességében úgy érzem reális helyen zártunk, figyelembe véve hogy hogyan alakult a keretünk, a felkészülésünk, és az évközbeni munkánk. Mindezt a negyedik hely tökéletesen tükrözte, mivel az előzetes elképzeléseimhez képest mindhárom komponens egészen másként alakult. Ha azt nézzük, hogy a mi csoportunk a többihez képest talán egy picit erősebb volt, nem is rossz eredmény a negyedik pozíció, sőt, a három NB I/B-s csoportot összetéve a legjobb 12 csapat között vagyunk. Számunkra ez azért is fontos, mert már a jövőre készülünk, és arra az eshetőségre, hogy jövőre erősorrendet állít majd fel a szövetség, nem pedig területi alapon osztja el a csapatokat. Pozitívumként tekintek arra is, hogy az utolsó hat meccsből ötöt megnyertünk, így egy jobb szájízzel zárhattuk le a szezont.

Az előzetes elvárásaidhoz képest miben alakult másként az idény?

Nem feltétlenül a számszerű adatokkal, az eredménnyel vagyok elégedetlen, inkább csapatjátékban képzeltem el sokkal jobb játékot, a napi elvégzett munka minőségében vártam el többet. De ahogy szokták mondani: „Ember tervez, Isten végez.”, a sport ilyen, a játékosok sérülései, betegségek, akár a napi teljesítményük nehezen prognosztizálható előre, és nagyban befolyásol egy-egy szezont.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni ezeket a tényezőket, de nem szeretnék azzal takarózni, hogy milyen létszámaink voltak edzéseken. Mindenki hasonló problémákkal küzd, a feltételek nagyjából hasonlóak. Azonban nem szeretnék tényleg elégedetlen lenni, alapvetően hosszabb távon gondolkozunk, így ennek az évnek is megvolt a maga szerepe, ezt is egy fontos lépcsőfoknak tekintjük.

A korai évzárás miatt több idő jut a jövő építésére? Milyen tervekről, célokról számolhatsz be esetleg már most?

Komoly középtávú terveink vannak, ami röviden arról szól, hogy A-csoportos csapata legyen Székesfehérvárnak. Erre már volt példa a múltban, akadémiánk pedig régóta rendelkezik egy ilyen vízióval, most érkeztünk el oda, hogy megfogalmazható egy ilyen konkrét cél. Fontos persze tisztázni, hogy még nem tartunk itt, a rövid-középtávú célunk azokat a feltételeket megteremteni, hogy ez a végső cél reális közelségbe kerülhessen. Szeretnénk folytatni a tudatos építkezésünket, és minden erőnkkel azon dolgozni, hogy a legmagasabb osztályban szerepelhessünk. Terveink között szerepel, hogy ezt a célt fehérvári kötődésű emberekkel szeretnénk elérni, azokra a játékosokra építenénk elsősorban, akik az elmúlt 5-10 évben elkerültek innen, de most alkalom nyílik a visszatérésükre, illetve megtartani egyfajta folytonosságot a jelenlegi kerettel. Nem csak nevében szeretnénk fehérvári csapat lenni, hanem identitásában is megalapozni valami különlegeset. Ennek érdekében az első lépéseket meg is tettük az elmúlt hetekben, izgatottan várjuk mindannyian a folytatást.

Gáll Tamás

Nézzük az utánpótláscsapatok pillanatnyi helyzetét! A juniorok a regionális bajnokság alapszakaszának második körénél járnak, hogyan értékelnéd az ő szezonjukat eddig?

Azt gondolom, hogy az U18-as csapatunk pontosan azon a szinten versenyezhet, ahol kell nekik. Ezer sebből vérző kis csapat, akik azonban nagyon szorgalmasan, jó hozzáállással dolgoznak a mindennapokban. A szezon elején nem tudta ez a társaság megugrani a saját árnyékát és esetleg elérni azt, hogy magasabb szinten játsszon, de a jelen körülmények között úgy érzem, hogy amit tudnak, megtesznek egy tisztességes szereplés érdekében. Az idény hátralévő részében annak örülnék, ha ez a társaság picit hajlandó lenne jobban kilépni a komfortzónájából.

Kadett leány együttesünk épp hétvégén kezdte meg a keresztjáték küzdelmeit a B-döntőért. Mennyire vagy elégedett a gyerekek fejlődésével, hogyan alakul az ő szezonjuk?

Alapvetően szerencsésebb helyzetben tudtak dolgozni a kadettek, nagyobb, rendezettebb létszámmal. Hellyel-közzel azt hozzák, amit vezetőként elvárok és a fejlődésük is látványos, nagyon egységes, jó társaságot alkotnak. Képesek olyan csapatokat rendszeresen, magabiztosan legyőzni – lásd a DVTK U15 elleni 20 pont fölötti győzelem – akik lehet, hogy fiatalabbak, de számukra úgymond „kötelező győzelmeknek” számítanak. Számunkra, a Nagykanizsa, Zalaegerszeg, esetleg nagyobb akadémiák fiatalabb csapatai jelentik a mércét, és ezeket sikerül megugrani. Jelenleg még mindig versenyben vannak az ország legjobb 16 csapata közé jutásért, ami így áprilisban kimondottan jól cseng. Azt is megjegyezném, hogy az a pár játékos, aki az U16-ból gyakran feljátszott az U18-ba, kimondottan hasznos, érett játékkal rukkolt elő, sokszor nem is csak kiegészítő szerepkörökben. De ugyanez igaz az U14-ből U16-ba felkerült néhány leányzóról, ami ugyanígy hatalmas öröm.

Jelenleg serdülő lányaink versengnek a legmagasabb szinten, gyakorlatilag biztos B-döntő résztvevők már. Új edzővel az élen, mi a titka az U14-es sikereknek?

Nyáron Boda István személyében új edző vette át a serdülő lányokat, akinek az új módszerei egyelőre úgy tűnik, hogy nagyon jól működik. Edző – játékosok – szülők kimondottan jó egyvelegét látjuk, aminek örülök, hogy így bevált. Örömteli, hogy olyan csapatokkal tudnak játszani tavasszal, akik biztosan A-döntőben szerepelnek majd, ez remek inspiráció a gyerekeknek, akiknek akkor sem kell majd búslakodni, ha „csak” B-döntőben szerepelnek esetleg.

Végül gyermek és kenguru csapatainkról is essék szó! Számukra is közel a szezon vége, Timi nénivel és Sanyi bácsival hogyan haladnak a legkisebbek?

Az utóbbi időben sokat próbáltunk dolgozni velük azon, hogy a jövőben közelebb kerüljön egymáshoz ez a korosztály és a serdülő. Ez egy fontos lépés lehet, mivel mint látható, még a serdülő korosztály is speciálisnak mondható korosztály, így nagyobb odafigyelést igényelnek. Eredményesség terén kiválóan szerepelnek, de nálunk ez egyébként is másodlagos. Főleg az U11, U12-es korosztálynál, ahol a gyerekek edzésmorálja között is óriási különbségek vannak, ráadásul ez sokszor az eredményességgel pont egyenes arányban van egymással. Az elmúlt évekhez hasonlóan jól dolgoznak a gyerekek Sanyi bácsival és Timi nénivel, de ha már folytonosság a következő korosztály között, nem szeretném elfelejteni Nagy Kriszta és Maár Eszti előkészítős munkáját sem, ami ugyanúgy fontos és figyelmet igénylő folyamat átjárás tekintetében, mint ahogy az U12-ből U14-be felkerülnek a gyerekek. Ennek apropóján idén elkezdtünk egy újabb lépést előre tenni, hogy toborzásunk, valamint az iskolai Kosárpalánta tevékenységünk is jelentősebb legyen, amitől hosszabb távon sokat várok.

nyári táborok
Jelentkezz nyári táboraink egyikébe! Kattints a részletekért!