Nagyszabású, fiú kosártornát rendezünk

Péntektől vasárnapig a Vidámparki csónakázó- és horgásztónál található MKOSZ-teremben rendezi a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia az EYBL Central Europe Region névre hallgató, U16-os, nemzetközi, fiú seregszemlét.

 

A hétvégi tornán a rendező Dávid Kornél Kosárlabda Akadémián kívül a Szeged, a Szolnoki Olaj KK, a Rátgéber KA Pécs, a szerb KK Flash Beograd, a szlovák Povazska Bystrica, a kazah BC Barsy, a finn BC MuKi Helsinki és a kolozsvári C.S. U-Mobitelco tehetségei mérik össze tudásukat az az U16-os EYBL-torna „A” csoportjában.

Az eseményt megelőző sajtótájékoztatón a Vodafone Sportcentrum VIP-termében az Alba Regia SC elnöke, Balássi Imre elmondta, azért rendkívül fontos az esemény, mert erős, külföldi gárdák ellen mérhetik le, hol is tartanak valójában.

– Alapvetően két okból tartom roppant lényegesnek az előttünk álló sporteseményt. Egyrészt jelzi a folyamatos kapcsolattartást azokkal a külföldi csapatokkal, akikkel szeretnénk megmérkőzni, másrészt kiváló helyzetképet kaphatunk a képzési rendszerünkről. A játékosainkon kívül az edzői stábunk tagjai is értékes információkat szerezhetnek ellenfeleink szakmai hátteréről.

Az alpolgármester, Mészáros Attila hozzátette, bízik abban, hogy a fehérvári fiatalok eredményt érnek el a hétvégi erőpróbán. „A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége által építetett új sportcsarnok, valamint a már meglévő infrastrukturális háttér is azt a célt szolgálja, hogy a helyi fiataloknak minél jobb minőségű pályákat biztosítsunk az edzésekhez, a mérkőzésekhez és a komoly nemzetközi rendezvényekhez. Ezért tartom nagyon lényegesnek, hogy a tavalyi U14-es torna után ezúttal az U16-os korosztály tehetségei mérettetik meg magukat Székesfehérváron az EYBL-sorozatban. A torna nívójáról mindent elmond, hogy neves magyar és külföldi együttesek tagjai lépnek majd parkettre.”

Dávid Kornél, az akadémia névadója optimista a péntektől vasárnapig tartó tornát megelőzően.

-Nagyon fontosnak érezzük, hogy az akadémián pallérozódó tehetségek minden esztendőben komoly nemzetközi tornákon bizonyíthassanak. Ilyenkor remek alkalom kínálkozik arra, hogy a kosarasaink a saját bőrükön tapasztalják meg, milyen erőt képviselnek a riválisokhoz képest. Továbbá edzőink is tanulhatnak a külföldi mintákból, amelyeket akár alkalmazni is tudnak majd a jövőben. Bízom benne, hogy ezeknek a tornáknak köszönhetően az eredményesség szempontjából is folyamatosan fejlődni tudunk.

Matus Gábor, a DKKA sportigazgatója megjegyezte, a közelmúltban ugyanennek a tornának a 14 évesekkel zajló változatát bonyolították, most a két évvel idősebbek következnek.

– Folyamatosan bővítjük azokat a korosztályokat, akik bekapcsolódhatnak ebbe a nagyszabású versenysorozatba. Reményeink szerint a minél több nemzetközi mérkőzés segítségünkre lesz játékosaink töretlen fejlődésében. A klub célként tűzte ki, hogy a klub sok olyan olyan játékost adjon a korosztályos válogatottakba, akik majdan a felnőtt nemzeti csapat erősségei lehetnek. 

A fiú szakág vezetője, egyben az U16-os korosztály vezetőedzője, Peresztegi Nagy Ákos elmondta, az U16-os csapat az elmúlt évben tizennyolc, míg ebben az esztendőben már hét nemzetközi mérkőzést játszott le itthon és külföldön egyaránt.

– A fejlődésünk szempontjából nagyon lényeges, hogy más nemzetek kosárlabda-kultúráját fel tudjuk térképezni. Úgy gondolom, hogy sok újdonsággal szolgálhat számunkra ez a háromnapos rendezvény, hiszen többek között kazah, finn, román és szerb csapatok és képviseltetik magukat. Játékosaimhoz hasonlóan én is nagy érdeklődéssel várom a nyitányt.

A DKKA a pénteki nyitónapon, 12 órakor a szlovák Povazska Bystrica, 18 órakor a román C.S. U-Mobiltelco gárdájával mérkőzik. Szombaton, 13.30-kor a Rátgéber Akadémia Péccsel, vasárnap 13 órakor pedig a szerb KK Flash Beograddal.