Nemzetközi kapcsolatok

A Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia U16-os és U18-as fiú együttese Szarajevóban lép pályára április első hétvégéjén, azaz húsvétkor, jelentős, nemzetközi tornán. A két, korosztályos csapatot Peresztegi Nagy Ákos, a DKKA férfi szakágának vezetője, valamint két edző, Nagy Dániel és Blahó Barnabás kíséri el Bosznia-Hercegovina fővárosába. A tornára való meghívás hetekkel ezelőtt érkezett Dávid Kornél számára, a DKKA névadójának címezte levelét Sejo Bukva – a center egy évet töltött Fehérváron, az ezredfordulón -, aki Szarajevóban utánpótlás klubot üzemeltet, amely KOS névre hallgat. A DKKA sportigazgatója, Matus Gábor egyeztette a részleteket a bosnyák vendéglátókkal.

A szarajevói erőpróbán a 16 évesek mezőnyében a fehérváriak mellett a bosnyák KOS, a török Tofas és három horvát gárda, a Cibona, a Cedevita és a Kvarner lép parkettre. A 18 évesek között a KOS, a szintén bosnyák SPARS, a szerb Megalex, a montenegrói Buducnost és a horvát Cibona pattogtat. A fentebb említett névsort olvasva egyértelmű, a színvonalra aligha lehet majd panasz.

  • Minden ilyen lehetőségnek örülünk, ugyanis korosztályos együtteseink nem csak itthon, külföldön is szerezhetnek tapasztalatokat, ráadásul a délszláv kosárlabda erejét nem kell különösebben ecsetelnem. A boszniai torna kapcsán az eredményesség tekintetében különösebb elvárás nincs, ezek a gárdák minden bizonnyal erősebbek nálunk. A cél a tapasztalatszerzés, a gyerekek a saját bőrükön érezzék, miben kell leginkább fejlődniük, hogy csatlakozzanak a kontinens élmezőnyébe tartozó gárdákhoz, illetve felzárkózzanak melléjük. A sportklubbal karöltve, akadémiánk bonyolította tavaly decemberben, a két ünnep között az U16-os válogatottak nemzetközi tornáját, valamint január közepén került megrendezésre az EYBL régiós, közép-európai küzdelmeinek első fordulója. Tehát mindent elkövetünk, hogy egyre inkább bekapcsolódjunk a nemzetközi vérkeringésbe, rendszeres résztvevői legyünk a határon innen és túl megrendezett, korosztályos seregszemléknek. A klubelnökünk, Dávid Kornél veretes játékos múltjából fakadóan kiterjedt, nemzetközi kapcsolatrendszerrel rendelkezik, valamint az akadémia többi dolgozója is rendszeresen kommunikál korábbi fehérvári kosarasokkal, például az orosz Valerij Sizovval, Velibor Radoviccsal, akik hazájukba visszatérve a sportágban maradtak. Előbbi az orosz Szuperligában érdekelt MBA Moszkva vezetőedzője, utóbbi a Crvena Zdezda másodedzője – mondja Matus Gábor.

Matus Gábor 2013 nyara óta dolgozik sportigazgatóként a DKKA-ban, előzőleg vezetőedzőként, másodedzőként és utánpótlás trénerként is tevékenykedett Fehérváron.

– Dávid Kornélt megválasztották az Alba Regia SC elnökének, ő kért fel, legyek az akadémia és a klub sportigazgatója. Szerteágazó a feladatköröm, figyelem az utánpótlást és amennyiben igénylik, az első csapatnál zajló munkába is bevonnak. Tehát nem csak a korosztályos együtteseink összecsapásait, a felnőtteket is figyelemmel kísérem, az utóbbi években nem akadt olyan NB I-es találkozója az Alba Fehérvárnak itthon és idegenben, amit ne tekintettem volna meg. Bár most íróasztalnál ülök, a lelkem mélyén továbbra is edző maradtam. Szeretem a jelenlegi munkámat, hiszen sokrétű, olyan tapasztalatokat is szerzek, amelyekkel edzőként nem találkoztam volna. A TAO-nak, a szövetségi, valamint, az önkormányzati támogatásnak köszönhetően az idei évben a város négy tornaterem felújítása történt meg, amelyek jó otthonul szolgálnak utánpótlás együtteseinknek. A tervek szerint itt nem is állunk meg, további fejlesztésekben gondolkodunk az elkövetkező esztendőkben.

A sportigazgató elmondta, jövő januárban is megrendezik az Európai Ifjúsági Kosárlabda Liga, azaz European Young Basketball League egyik állomását, reményeik szerint 2016-ban már nem csak a fiúk, hanem a lányok is megmutathatják tudásukat a Vodafone Sportcentrumban.

  • Azon dolgozunk, hogy a mezőny ismét roppant erős legyen. Ígéretünk van arra, hogy a fiúknál német, valamint szerb élgárdák is tiszteletüket teszik nálunk. Mivel akadémiánk számára nem csak a fiú, a lány szakág is fontos, ezért nekik is igyekszünk lehetőséget biztosítani arra, hogy a nemzetközi porondon is gyűjtsenek tapasztalatokat. Erre kiváló alkalom lenne egy EYBL torna, hazai pályán. Ezen is dolgozunk. Munkánkat könnyíti, hogy olyan támogatókra leltünk, akik immár évek óta, önzetlenül segítik az akadémiát, az utánpótlás nevelésünket, ráadásul nem csak a társasági adójukból. Ezen cégek nagyvonalú támogatásának köszönhető, hogy sportolóink megfelelő körülmények között, nyugodtan készülhetnek a mérkőzésekre, minden idegszálukkal a sportra és a tanulásra koncentrálhatnak.

 

DKKA Sportmajális 2024
Nevezési lap ide kattintva érhető el!
nyári táborok
Jelentkezz nyári táboraink egyikébe! Kattints a részletekért!

ÉLŐ KÖZVETÍTÉS