Andrea Turchetto

ÚJABB EGY ÉVRE HOSSZABBÍTOTT ANDREA TURCHETTO

Fiú szakágunk olasz szakembere az elmúlt két szezonban óriási fejlődést hozott akadémiánk életébe. Andrea Turchetto profi szemlélete mellett edzőként is kiemelkedő munkát végzett junior fiú csapatunkkal, akiket idén továbbvihet, és immáron a Férfi NB I/B Zöld csoportjában edződhetnek a srácokkal közösen. A rövid nyári pihenő után visszatéréséről kérdeztük, illetve az előttünk álló idény kihívásairól beszélgettünk. Alábbi interjúnkat eredeti, angol nyelven és magyar fordításban is közöljük.

Üdv újra Fehérváron! A srácokkal már bele is ugrottatok a munkába, de mielőtt erre rátérnénk, kezdjük magával a döntéssel! Milyen tárgyalások előzték meg a döntésed, és milyen kondíciókkal térsz vissza egy újabb évre a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémiához?

Még Januárban találkoztam Kornéllal és Gáborral (Dávid Kornél, Matus Gábor, a szerk.) hogy őszintén beszéljünk az ötleteimről és különösen az Akadémia jövőjében betöltött szerepemről. Beszélgetésünk legfontosabb pontja az volt, hogy komoly fejlesztést kell eszközölnünk a felnőtt csapat kapcsán. Nem tud az utánpótlás programunk, de még edzőink sem mire támaszkodni, ha nincs egy kitűzött cél az út végén. Motiváció, ambíció és kihívás, a sport ezekről szól. Így döntöttünk amellett, hogy lépésről-lépésre frissítjük programunkat. Mikor Kornél és Gábor azt mondták találtak módot arra, hogy szintet lépjünk és a felnőtt csapat kompetitív bajnokságban szerepeljen nem volt nehéz megtalálni a közös nevezőt.

Manapság nagyon nehéz olyan helyet találni, ahol a vezetőség ennyire elhivatott a kosárlabda iránt, és különösen az iránt, hogy a gyerekek egy konkrét metódus szerint tanuljanak erről a játékról. A DKKA-nak egészen biztosan megvan ez a víziója, ami minden edző számára a különbséget jelenti.

Ebből a szempontból, az általad említett kondíciók számomra az elmúlt két évben végzett munkám elismerésének jele és boldog vagyok hogy innentől visszaadhatok valamit az Akadémiának, ami sokat tett értem is.

Az előző szezon különleges volt számodra. Első teljes szezonodban edzőként az U18-as fiúkkal A-döntőbe jutottatok, de többi akadémiai korosztályunk is legalább a B-döntőt elérte. Mik voltak a legfontosabb tanulságok az elmúlt évadból?

A nyár folyamán kaptam egy e-mailt a DKKA irodától, amiben összesítették az utánpótlás egyesületek éves rangsorát, az elmúlt két bajnokság eredményei alapján. Kicsit meglepődtem a helyezésünkön, de nagyon örülök, mert ez az elmúlt két évben végzett fejlesztéseink remek visszaigazolása. Minden csoportunk jól szerepelt, ami alapján elmondhatjuk, hogy az ország legjobb akadémiái közé tartozunk, pusztán azzal, hogy helyi, székesfehérvári gyerekekbe fektettünk időt, energiát.

Ezért az eredményért minden edzőnknek jár az elismerés, függetlenül attól milyen korosztályban dolgoznak. A tanulság az, hogy az egységesített, kemény munka, idővel eredményeket hoz magával. De ami volt, elmúlt, innentől a jövőre kell koncentrálnunk!

A fiú szakág sokat erősödött, és nem csupán az NB I/B-ben indulással, amiről még lesz szó. Dzunic Branislav érkezésére különösen büszkék lehetünk, hiszen első osztályú szakemberrel bővült a stáb. Hogyan folyik a közös munka a felkészülés során?

Báne egyértelműen egy top szintet képviselő edzőnek számít, eredményei önmagukért beszélnek. Mindketten a kosárlabda szerelmesei vagyunk, rengeteget tanulunk, fejlesztjük magunkat és folyamatosan beszélgetünk a játékról. Számomra hatalmas segítség, hogy egy ennyire tapasztalt edzővel oszthatom meg gondolataimat és tapasztalataimat. A kosárlabdában nincs olyan hogy jó vagy rossz, és Bánéval megvitatni dolgokat egy remek lehetőség számomra edzőként és emberileg egyaránt.

Természetesen minden edzőnek megvannak a maga sajátos módszerei, szemlélete, de a különböző nézőpontok csak serkentik a közös munkát. Két különböző nézőpont ütköztetésével valami újra találhatunk rá, ami jobb, mint az eredeti elképzelésünk.

Az elmúlt évtizedekben szerzett tapasztalata mindenki számára hasznos lehet az akadémiánál. Mindenki másnál jobban érti, hogy a dolgok megfelelő működéséhez tiszteletben kell tartanunk a különböző szerepeket, és a néha eltérő elképzeléseinket.

Térjünk rá az NB I/B-s csapatra és az indulásra. Kikkel egészül ki az új csapat és hogy tetszett eddig, a felkészülés során a srácok munkája?

Mikor elhatároztuk, hogy egy szinttel feljebb versenyeztetjük fiatal játékosainkat a felnőttek között, egyértelművé vált, hogy kell nekik segítség, szükségük van tapasztalt társakra. Természetesen a saját nevelésű fiataljaink még mindig az utánpótlás programunkban szerepelnek, mindenkinek van hova fejlődnie, de azt is tudniuk kell, hogy amikor felnőtt bajnokságba lépsz, nem számít a korod. Egyetlen dolog számít, hogy teljesítesz, vagy nem.

Ugyanakkor számunkra nagyon fontos volt, hogy olyan idősebb játékosok érkezzenek hozzánk, akik megértik elképzeléseinket, és legfőbb célunkat: nagy szerepük lesz nem csak a pályán, hanem abban is, hogy jó példával járjanak el, és segítsék a fiatalokat.

Jelenleg csak egy másik magas embert szeretnénk még szerződtetni, dolgozunk rajta, és remélem sikerül, mert nagy szüksége van a csapatnak tömegre a palánk alatt.

Tudtál már informálódni a bajnokságról? Mik az elvárásaid a csapat felé ebben a mezőnyben?

Őszintén szólva, nem sokat tudok a bajnokságról: jövő héttől elkezdünk edzőmeccseket játszani, amik alapján legalább lesz hozzávetőleges rálátásom a bajnokság színvonalára, illetve azt is felmérhetjük, hogy mi hol tartunk.

Egyébként abban hiszek, hogy a fókuszt saját magunkra kell helyeznünk. A maximumot kell elérnünk saját erősségeink kapcsán és folyamatosan javítanunk kell a hibáinkat, aztán meccsről meccsre ráeszmélünk, hogy hol is helyezkedünk el a bajnokságban. A legfontosabb azonban a fejlődés! Nem fontos mekkora a hegy, amit meg kell másznunk, csak lépésről lépésre haladjunk fölfelé, aztán majd meglátjuk hova jutunk el a kemény munkával.

Végül a célokról és hogy mekkora hegy is vár ránk, amit meg kell mászni. Edzőinknek és játékosainknak mit üzennél az új szezon előtt?

Mindannyian tisztában kell legyünk azzal a ténnyel, hogy szerencsések vagyunk, amiért ehhez az egyesülethez tartozunk, és amelyik megpróbálja optimalizálni az erőforrásait. Az biztos, hogy a világon semmi sem tökéletes, mikor azzal szembesülünk, hogy valami nem jó irányba halad, meg kell próbálnunk más megoldásokat találni és elérni, hogy a dolgok működjenek. Ezt általánosságban, edzőknek, játékosoknak és szülőknek is üzenném. A „nyereményen kell tartanunk a szemünket”, és azt szem előtt tartani, hogy mi a jó a közösségnek, és nem azzal foglalkozni, hogy nekem, mint egyénnek mi a fontos.

[ENG]

During the last two years, our dear italian coach provided huge improvement in our academy’s whole boys department. The professional approach of Andrea Turchetto was outstanding and this was enough for our board to give him a new contract and offer him better conditions. This season he is going to coach our team in NB I/B Green group. After a short summer we asked him about his comeback, but we also mentioned, changes in coaching staff, and of course the challenges of the new season.

Welcome back to Fehérvár! You already jumped into work with the guys, but first, let’s start with the decision. Why did you decide to come back and work with us for another season?

On January I met Kornel and Gabor to talk honestly about my ideas regarding my position and the Academy’s future. The main point of our meeting was that we all need a solid upgrade about our senior team. There is not reliable Youth Program if players and coaches don’t have a senior goal to reach at the end of their path. Motivations, ambitions and challenges are everything in Sport and Life as well.

So, we decided to keep ourself updated about our programs step by step. When Kornel and Gabor told me that they found the way to move forward in the senior program, it was very easy to find a new deal.

Nowadays it is very difficult to find places where the board is driven by the serious willing to improve their basketball program in a concrete way. DKKA for sure has this mentality and for any coach this aspect makes the difference.

From this point of view, the better conditions that you mentioned before are a real signal of appreciation for my job in the past two years and I am happy to give my best to pay back what the Club has done for me.

Last year was pretty special in many ways. That was your first full season in charge as a coach here in Hungary, and you reached Final 8 with U18 boys. Also, all our other teams qualified at least for B-Finals. What were the most important lessons during that period?

During the summer I got an email from the office in which there was written Hungarian Academies’ standings putting together the results of the last two championships.

I was happy and surprised about our position especially thanks to the upgrade that we had in the 2nd season of my experience in DKKA. Every group did very good job and our results confirm that we can say without any doubts that we are among the best Academies of the Country by investing just on guys from Székesfehérvár.

The credits for this achievement go to all the coaches regardless the age group they are in charge of. The lesson is that hard work on common and shared programs produces great results. But past is past and we need to move our focus on what is coming next.

Boys’ department has strengthened a lot and not only with the promotion to NB I/B, but the signing of Branislav Dzunic. Has working together been easy so far?

For sure Bane is a top-level coach here in Hungary and his palmares speaks for him. We both love basketball, study basketball and talk about basketball so for me it is a very precious help to share experiences and knowledges with him.

In basketball there is not right or wrong and discuss about everything with Bane is a great chance for me as Coach and as Person.

Of course, every coach has his own particular way to see different things but even when there are some disagreements … it is super good anyway. Because by challenging two different points of view we can find out something new that is better than our initial idea.

His experience over last decades is very useful for everybody even because he understands better than anyone else that to make the things work in the right way, we have to respect our different roles and, sometimes, our different visions.

Who are the new players on NB I/B roster, and how do you like your team based on the trainings you have completed in the last few weeks?

When we decide to compete in a senior championship, we knew that our young guys needed a support from players with more experience. Of course, our guys stay in the middle of our developing program but they also need to know that when you step into senior level, your age doesn’t care anymore: you perform or you don’t perform. That’s it.

At the same time, for us it was very important to sign senior players who are able to understand our idea and our main goal: they will have a big role not just playing with responsibilities but also leading by example the younger guys.

Right now, we just need another big man: we are working on it and I hope we can find a deal because we really need him.

Were you able to get enough information about the championship, what do you expect here in preparation phase?

Honestly, I don’t have a lot of information about the championship: we will start to play some scrimmages next week and I will have at least an idea about the level that we are going to face.

Anyway, I really believe that the focus has to be ourself: we need to push our level at the maximum empowering our strengths and correcting our weaknesses. Then game by game we will figure out which is our level. But it is not important how big the mountain is: we have just to make one step after another in the right direction and, at the end, we will see where we will be.

New season is on its way, in terms of goals, what would be your message to our players and coaches?

We all have to be aware that we are lucky to be in this organization that try to optimize everything we have. For sure nothing is perfect so when we find out something that is not going in the right direction, we need to try to get some other solutions and make the things work.

That’s for players, coaches, families … everybody. We need to keep our eyes on the prize and think what we can do for the others rather than what the others can do for me.