Újabb sikeres szezont követően

Eredményes évet zárt a kosaras utánpótlás, a szorosan együttműködő Alba Fehérvár és a Dávid Kornél Akadémia. A létszám tovább nőtt az elmúlt időszakban. A DKKA ügyvezető igazgatója, az egykori irányító, Matus Gábor elégedetten szemlélte az elmúlt két hétben a francia és litván szakember által tartott tréningeket a nyári táborban. A külföldi szakvezetőktől nemcsak a kiemelt csoport sportolói, hanem a fehérvári edzők is tanultak.

– Úgy gondolom, eredményes szezont zártunk a közelmúltban, a célunk az, hogy jövőre még sikeresebbek legyünk. Több mint hatszáz gyerek kosárlabdázik nálunk, az eredmények javultak, U16-os fiúcsapatunk Peresztegi Nagy Ákos irányításával bajnok lett, Hegedűs Péter serdülő fiúcsapata bronzérmes Hódmezővásárhelyen – nem sok hiányzott számukra a fináléhoz –, a Nagy Sándor vezette tinilányok is országos döntőbe kerültek. A hab a tortát természetesen a felnőtt férfiak bajnoki aranyérme volt, amit azért említek, mert az utánpótlást és a felnőtt csapatot érdemes összekapcsolni, ugyanis a célunk az, hogy a bajnoki aranyat szerző Alba Fehérvárban minél többen bemutatkozzanak.

Addig is fontosnak tartják, hogy a fiúk és a lányok nemzetközi összecsapásokon edződjenek, az utóbbi években EYBL-tornákat szerveztek, ahol a térség klubcsapatai vettek részt, illetve külföldön is megmutathatták tudásukat az akadémia korosztályos együttesei.

– Évek óta igyekszünk megvalósítani, hogy csapataink ne csak a hazai bajnokságban, hanem más nemzetek képviselői ellen is szerezzenek tapasztalatot, ha meghívást kapunk, igyekszünk előteremteni az utazáshoz szükséges összeget. Akad játékosunk, aki jövő nyáron Németországban szerepelhet nyári táborban, valamint elképzelhető, hogy lesz, aki az Egyesült Államokban is megmutathatja tudását, nyári táborban. Szeretnénk a legjobban felkészíteni a nálunk sportoló nebulókat, pontosan tudjuk, nem lesz mindenki az Alba Fehérvár meghatározó játékosa, de arra az összes akadémistának megvan az esélye, hogy egészséges, sportot szerető emberré váljon. Ha minél többen sportolnak nálunk, ha szélesebb a bázis, több gyereknek van lehetősége arra, hogy a legmagasabb szinte eljusson. A nyári szünet kezdetén napközis és bentlakásos táborokat szerveztünk, ahol 250–300 gyereket mozgattunk meg. A kiemelt csoporttal külföldi trénerek foglalkoztak, 10 lány és 20 fiú látogatta a francia Donnard és a litván Marcinkievicius edzéseit. Mindkét szakember egy hetet töltött nálunk, nemcsak a gyerekek fejlődtek, hanem az edzőink is. Minden edzésről videofelvételek készültek, amiket részletesen kielemeztünk, az összes szakvezetőnk rendelkezésére bocsátjuk. Tárgyalunk, van esély rá, hogy Donnard nem csak egy hétre volt a vendégünk, elképzelhető, hogy egy teljes évet nálunk tölt. Az edzői kart 25-en képviselik, ősztől lesznek változások, frissítés következik, akadnak távozók, ebből következően érkezők is. Az akadémia koncepciója és az állandóság marad, az eddigi irányvonalak mentén szeretnék haladni. A cél az, hogy az elkövetkező években minél több akadémista mutatkozzon be a felnőtt, férfi együttesben. Ami örömteli, más városokból is egyre többen érkeznek hozzánk, immár nem mindig nekünk kell a gyerekeket megkeresnünk és ide csábítanunk, sokan gondolják úgy, hogy nálunk szeretnék folytatni pályafutásukat. Kimondottan jó ajánlólevél a felnőttek közelmúltban szerzett kupagyőzelme és bajnoki aranyérme, valamint az is szempont, hogy az utánpótlásban is rendelkezünk bajnokcsapatokkal.   

Az ügyvezető elmondta, szeretnék magasabb szintre emelni az utánpótlásban folyó munkát, amiben nemcsak a trénerek, hanem a gyerekek és a szülők is partnerek.

– Roppant fontos, hogy a létesítményi feltételek folyamatosan javulnak, a városnak, a honi szövetségnek és támogatóinknak köszönhetően hét, fehérvári csarnok újult meg a közelmúltban, kapott új parkettát és palánkot. Szabadtéri pályák is épülnek, a Bregyó-közben – ahol a júniusi évzárónkat is tartottuk – új otthonra lelt a kosárlabda és a streetball, a nyári szezonban, illetve iskolai időszakban, jó idő esetén is sokan kosaraznak a szabadidős centrumban. A DKKA játékosai mellett olyan nebulók is, akik nem sportolnak szervezett körülmények között, egyszerűen csak szeretik a kosárlabdát.