DKKA Dzunic Branislav

Meg kell próbálnunk egy kicsit gyorsabb kosárlabdát játszani – Interjú Dzunic Branislavval

Picture of Petz Gábor

Petz Gábor

Férfi szakágvezetőnkkel beszélgettünk az elmúlt szezon tapasztalatairól és a mostani szezon terveiről. Szóba került a pénteken rajtoló Zöld csoportos bajnokság, és a benne induló felnőtt együttesünk is.
Egy éve vagy az Akadémián, azaz elég jól feltérképezhetted az itteni viszonyokat. Mik a tapasztalataid?
Amikor idekerültem, megbeszéltük Kornéllal és Gáborral, hogy mik azok a szegmensek, amikben megpróbálunk akadémiai szinten szakmailag előrelépni. A legfontosabb feladatunk volt a védekezés egységesítése, visszatérni az alapokhoz, és onnan építkezni. Szeretném, ha idén ebben többet lépnénk előre. Ehhez nagyobb egyetértésre lesz szükség az edzők között.

Tudnunk kell, hogy milyen akadémia vagyunk és mi a szerepünk.

Azt gondolom, hogy túl sokat foglalkoztunk a taktikával, ami ugyan működött, de nem feltétlenül segíti elő, hogy a fiatalok beleszeressenek a kosárlabdába. Szeretném, ha többet foglalkoznánk egyénileg a játékosokkal. Erre egyébként elég sok edző áll rendelkezésre. Majdnem minden korosztályban három szakember foglalkozik a fiatalokkal, és legalább az egyikük profi szinten. A szakmai feltételek tehát megvannak. Augusztus óta próbálunk visszatalálni az alapokhoz, próbálunk egy kicsit gyorsabban játszani. Látni kell viszont, hogy a fiatalok hogyan reagálnak ezekre a változtatásokra. Egy folyamatról van szó, amiben meglátjuk, hogy mennyit tudnak fejlődni a játékosok, aztán azt is, hogy milyen eredményeket érünk el. De nemcsak a játékosoknak kell előrelépni, hanem az edzőknek is. Nekik is többet kell dolgozniuk, az edzéseken kívül is, hogy szakmailag fejlődhessenek.

 

DKKA Dzunic Branislav
Egyszerűbb, gyorsabb kosárlabdát képzel el Dzunic Branislav a férfi csapatainknál

Férfi szakágvezetőként tehát a játékosok és az edzők képzéséért egyaránt felelsz?
Így van. Gáborral és Kornéllal szerencsére nagyon hasonlóan gondolkodunk a mai kosárlabdáról, amiben a legfontosabb a gyorsaság. Nincs semmi titok benne, hiszen a legmagasabb szinten a felnőttől a korosztályos csapatokig látható, hogy milyen a játék. Az én filozófiám is erre épül, mi is ezt próbáljuk meg elsajátítani. Ma már nagyon könnyű információhoz jutni, hiszen ott van az internet, ott vannak a továbbképzők, így mindenki könnyen tanulhat. De nemcsak azt várom a többi edzőtől, hogy vakon kövessék ezeket az alapelveket, hanem legyenek kreatívok, foglalkozzanak többet a szakmával és sajátítsák el, hogyan adhatják át ezt a gyors kosárlabdát a fiataloknak.

A most induló szezonban a férfi szakág koordinálása mellett a kispadra is leülsz, hiszen a felnőtt együttes vezetőedzője lettél.
A felnőtt csapat összetétele elég vegyes, hiszen a felnőttek mellett sok 18-19 éves, többségében fehérvári származású fiatal is a keret tagja lesz. Ez jó, mert nagyon szeretek a fiatalokkal foglalkozni. Mellettük a tavaly már bizonyító U18-as csapatnál zajló munkát is felügyelem, ahol Gáll Dominik és Szabó Zsolt az edzők, és afféle kiemelt korosztályról van szó, akiktől sokat várunk idén.

Szabó Zsolt és Tóth Péter személyében sok nagy csatát megélt játékosok csatlakoztak a felnőtt csapathoz és az edzői stábhoz is. Tőlük mit vársz?
Nagyon nagy dolog, hogy ezek a játékosok látták a perspektívát a DKKA-ban, és itt tehetik meg az első lépéseiket edzőként. Minden segítséget meg fognak kapni az Akadémiától. Ahogy a fiatal játékosoknál, úgy náluk, fiatal edzőknél is elmondhatom: csak tőlük függ, hogy meddig juthatnak. A játékukkal is sokat tudnak segíteni a felnőtt csapatnak, és kiegészíthetjük ezt a listát Kis Raullal, Keller Vidorral és Molnár Dániellel is. De nincs különbség köztük és a fiatalok között: mindenkinek el kell végeznie a szükséges munkát, hogy egységesek lehessünk és működjön a csapat.

DKKA Dzunic Branislav
Tóth Péter játékosként és edzőként is segítheti a DKKA fiataljait

Hogy sikerült a felnőtt együttes alapozása?
Augusztus elsejétől készülünk a szezonra. Szerettünk volna többet edzeni, mint tavaly, és a heti 8 gyakorlással ez meg is valósult. Tartottunk hosszú, háromórás edzéseket is, amiből egy órát a konditeremben töltöttünk. Azt láttam azonban, hogy a játékosok nem voltak felkészülve ilyen terhelésre. Kijöttek sérülések, hiányosságok – egyszerűen sok volt nekik ez az edzésszám. A szezon során meg kell találnunk az egyensúlyt, de azt látni kell, hogy megfelelő munka nélkül nagyon nehéz eredményt elérni vagy fejlődést produkálni. Sok munkánk lesz, és az idősebb játékosoktól azt várom, hogy mutassák meg a fiataloknak, milyen utat tettek meg a karrierjük során, amíg elérték a legnagyobb sikereiket.

Mi a célkitűzés a Zöld csoportban?
Szeretnénk a korábbiaknál jobb eredményt elérni. Ahogy most látszik a mezőny erőssége, a legjobb négybe kerülés a célunk.