A torna negyedik helyén

Rómában, rangos nemzetközi tornán lépett pályára akadémiánk U18as együttese, az U16-os gárda néhány játékosával megerősítve. Amolyan vegyes csapat bizonyíthatott az olasz fővárosban. A helyi utánpótlás nevelő műhely, a Stella Azzurra Basketball Academy szervezte meg sportkomplexumában a Torneo Femminile névre keresztelt, hat csapat részvételével zajló, korosztályos eseményt. Csapatunkat Gáll Tamás és Szentpáli Gergó dirigálta. Lányaink az első összecsapáson nagyarányú vereséget szenvedtek, amiben szerepet játszott a meglehetősen kimerítő, 16 órás utazás. A folytatásban megvertük a házigazdákat, majd két, szoros mérkőzést vívtunk, végül a 4. helyen zártuk a seregszemlét.

A DKKA eredményei:

Familia Schio (olasz)–DKKA 51-24, a fehérváriaknál Nagy A. 6, Németh, Füzy 2, Tamás, Csepke 2, Czompó 2, Horváth 2, Ehmann D., Gombás, Szabó 2, Mohai 2, Laufer 6 lépett pályára.

Stella Azzurra (olasz)–DKKA 57-59, Nagy A.  27/12, Németh, Füzy, Tamás, Csepke 3/3, Czompó 4, Horváth, Ehmann 5, Gombás, Szabó 6, Mohai 4, Laufer 10/3.

Basket Girls Ancona (olasz)–DKKA 63-47, Nagy A.  12, Németh, Füzy 2, Tamás 7/3, Csepke, Czompó 2, Horváth 6, Ehmann 7, Gombás, Szabó, Mohai, Laufer 11.

DKKA–Baskettiamo Vittuone (olasz) 48-52, Nagy A. 12/3, Németh 2, Füzy, Tamás 5, Csepke, Czompó, Laufer 14, Horváth 2, Ehmann 7, Gombás, Szabó 4, Mohai 2

A torna végeredménye: 1. Basket Girls Ancona, 2. Familia Schio, 3. Baskettieamo Vittuone, 4. DKKA, 5. Stella Azzurra Basketball Academy, 6. Soproni Darazsak KA.

– Négy, komoly játékerőt olasz csapat, valamint a Sopron kapott meghívást a tornára, amely jó erőfelmérő volt, ízelítőt kaptunk, mi az, amiben piacképesek vagyunk és mi az, amiben feltétlenül fejlődnünk kell – mondja Gáll Tamás, a DKKA női szakágának vezetője. 

Gáll megjegyzi, leginkább fizikálisan kell előrelépnünk. Rómában kiderült, a női vonalon is egyre inkább gladiátorokat nevelnek. Ami mondjuk nem is meglepő, hiszen az ókori világ egykori központjában is kőkemény harcosokat képeztek, akik nem ijedtek meg semmitől.

– A nemzetközi kosárlabdában egyre inkább az a trend, hogy a játék a keménység irányába megy, ami természetesen a szépség rovására megy. A mi lányaink, ha engedik őket, szépen tudnak kosárlabdázni, de a megszokott komfortzónából kilépve a játékunk már nem annyira eredményes. A játékvezetők engedik a kemény játékot, ehhez nekünk is alkalmazkodnunk kell. Mind a négy mérkőzésünk hasznos volt, a Schio elleni, bemutatkozó vereségben szerepet játszott, hogy az utazás még benne volt a lábakban. Ezt a derbit a bemelegítés részének fogtuk fel, mi sem játszottunk jól, de az ellenfél sem. A rómaiak ellen szoros meccsen arattunk értékes győzelmet, a harmadik találkozón a tornát végül megnyerő Anconával kimondottan jó mérkőzést vívtunk, a végére elfáradtunk, az ellenfél akkor lépett el több, mint tíz ponttal. A bronzéremért vívott helyosztón négy ponttal kaptunk ki, kimondottan éles, feszes találkozó volt. Úgy gondolom, négyből háromszor kimondottan jól teljesítettünk, csak a nyitómeccsen maradtunk el a várakozástól. Az volt az első, januári összecsapásunk, ami az akklimatizálódást szolgálta. Szakmailag kiváló lehetőséget kaptunk az akadémia vezetőitől, hogy megmérethettük magunkat Rómában. Köszönet érte, hogy megteremtették a lehetőséget az utazásra. A túra nem csak sportszempontból volt hasznos, kulturális tekintetben is. Sikerült bebarangolnunk a várost, megtekinteni a legfontosabb történelmi nevezetességeket, 15 fokos, csodás, napsütéses időben. A mérkőzéseket komoly, külföldi klubok képviselői is megtekintették, szorgalmasan jegyzeteltek a noteszben. A mi tehetségeinket, öt, korosztályos válogatottunk játékát is figyelemmel kísértek. Laufer Gabriella és Nagy Annamária az U18-as, Ehmann Dalma, Tamáz Jázmin és Németh Bíborka az U16-os nemzeti együttes keretének tagja.

Gáll Tamás elmondta, a külföldi csapatok ellen vívott, római találkozók – valamint a hasonló tornákon való részvételek – azért is fontosak, mert egyértelműen kiderül, lányaink hol is tartanak a felkészülésben, mire képesek nemzetközi összehasonlításban.

– A tavaly nyári, felnőtt, női Eb-n másodedzőként voltam jelen a magyar válogatottnál. Csehországban a csoportból való továbbjutás után, a nyolcaddöntőben az olaszokkal találkozunk, egypontos vereséget szenvedtünk, 49-48-ra győztek a taljánok. Úgy gondolom, a két ország női kosárlabdája hasonló erősségű, ezért is különösen hasznosak az itáliaiakkal vívott összecsapások, minden korosztályban.